

REDIGERING
Det er lett å se seg blind på egen tekst. Derfor kan det være smart å la andre enn du selv lese og vurdere teksten du har skrevet. Du kan leie inn en redaktør, eller du kan benytte leseglade venner eller familie. Deres jobb er i første rekke å se med kritiske øyne på boken, foreslå endringer i oppbygging og komme med konstruktive endringsforslag.
Skal du benytte nære venner eller familie, må du presisere at de må lese med kritiske øyne. Mange av dine nærmeste er for snille; de vil ikke si noe som kan såre deg, eller få deg til å miste troen på hele bokprosjektet. Ros er bra, men det er ikke det du er ute etter. Presisér at du vil ha en ærlig tilbake-melding på manuset ditt. Da er det selvsagt også lov å fortelle deg hva de synes er bra og godt skrevet.
Redaktøren kan gjerne følge boken din underveis, lese teksten etter hvert som du skriver nye deler av boken. Eller dere kan vente til første utkast er ferdig skrevet.
Noen skrivere lager et enkelt skjema for å fortelle de som skal lese og vurdere boken din hva de bør se etter.
- Er starten fengende nok?
- Er boken spennende, eller faller du av?
- Hvor begynner du i så fall å kjede deg?
- Er personene troverdige?
- Er språket bra nok, flyter det greit eller stopper du opp i
lesingen?
- Fungerer slutten?
Etter at du har fått tilbakemelding fra redaktøren eller pilotleseren, er det selvsagt du selv som må ta stilling til om du vil følge forslagene til endringer. Det er tross alt din bok.
Kan du være din egen redaktør? Noen skrivere velger å legge hele bokprosjektet fra seg en tid. Kanskje noen uker. For så å lese boken med nye øyne. Ofte vil du da oppdage flere ting du selv kan forbedre. Både i bokens innhold, oppbygging og tekst. Vi i Seniorforlaget har alltid tro på at du kan gjøre det meste av bokarbeidet selv. Kanskje blir det ikke perfekt ut fra de store forlagenes mal. Men det blir din bok. Det er slik du vil fortelle og presentere historien din.
​
​